Φτιάξε μία πλαστελίνη που να φωτίζει λευκή!

Στην "ανάμειξη χρωμάτων" εξηγούμε τα βασικά για τη θεωρία του χρώματος και σου δείχνουμε πώς μπορείς να δημιουργήσεις νέα, υπέροχα χρώματα με την ανάμιξη της έξυπνης πλαστελίνης.

Αυτό που δεν έχουμε αναφέρει είναι, ότι οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για τα "αφαιρετικά χρώματα", δηλαδή χρώματα, που προκύπτουν από το γεγονός ότι πέφτει φως στα χρωστικά πιγμέντα και αντανακλάται. Για το χρώμα του ίδιου του φωτός ισχύουν άλλοι κανόνες, δηλαδή αυτοί για τα “προσθετικά χρώματα" Γνωρίζουμε ότι ακούγεται αρκετά περίεργο.

Με την πλαστελίνη που φωσφορίζει στο σκοτάδι "Glow in the Dark", μπορεί να εξερευνηθεί ο κόσμος από τα “προσθετικά χρώματα". Είναι ενδιαφέρον να συγκρίνεις τα αποτελέσματα με αυτά, που θα πετύχεις με την ανάμειξη της κανονικής έξυπνης πλαστελίνης.

Αλλά τώρα ας συνεχίσουμε με το πρόγραμμα:

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό. Παρακάτω έχουμε αναμίξει ζαφείρι και πορτοκαλί , το αποτέλεσμα είναι ένα σκοτεινό καφέ-μαύρο.

Αλλά τι θα γίνει, εάν αναμίξουμε το Ίον (φωτίζει μπλε) με το Κεχριμπάρι (φωτίζει πορτοκαλί);

Αναμίξαμε περίπου τα ίδια τα "χρώματα", αλλά βγήκαν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Πώς μπορεί να γίνεται αυτό;

Ίσως να γνωρίζεις ότι το «λευκό» φως αποτελείται από κόκκινο, πράσινο και μπλε φως. Εάν παρατηρήσεις από κοντά μια τηλεόραση ή μία οθόνη, θα ανακαλύψεις ένα μοτίβο από κόκκινες, πράσινες και μπλε κουκκίδες.

Εάν ανακατευτεί κόκκινο, πράσινο και μπλε, θα βγει άσπρο.

Εάν έχεις στην κατοχή σου έναν έγχρωμο εκτυπωτή, τότε σίγουρα θα γνωρίζεις ότι τα δοχεία μελάνης που υπάρχουν είναι, cyan, magenta, κίτρινο και μαύρο (η μαύρη κασέτα είναι μόνο, επειδή είναι φθηνότερη από το να αναμειχθούν τα τρία χρώματα). Ακόμα κι αν δεις μια φωτογραφία σε ένα περιοδικό με ένα μεγεθυντικό φακό, θα δεις ένα μοτίβο από κουκκίδες σε cyan, magenta και κίτρινο.

 Εάν ανακατευτεί cyan, magenta και κίτρινο, θα βγει μαύρο.

Πώς θα τα καταφέρω, να φωτίζει λευκή η πλαστελίνη μου;
Εντάξει, αρκετά η θεωρία των χρωμάτων, ας ξεκινήσουμε! Κάναμε πολλά πειράματα και θα πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα, αν ακολουθήσεις την παρακάτω σύνθεση:

1 μέρος Κρυπτόν
1 μέρος Ίον
2 μέρη Αύρα
3 μέρη Κεχρμπάρι

Αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα ανακαλύψεις ότι η φωτεινή λευκή πλαστελίνη αποτελείται από μικροσκοπικές κουκκίδες που λάμπουν στο αντίστοιχο πραγματικό χρώμα τους - ακριβώς όπως μια τηλεόραση.

Επειδή το κάθε ένα από τα φωσφορούχα χρώματα διαρκεί διαφορετικά, το λευκό με μετατραπεί με την πάροδο του χρόνου σε ένα μπλε-πράσινο.

Δοκίμασέ το και δες τι θα γίνει! Αρκούν μικρά κομματάκια πλαστελίνης. Δεν χρειάζεται να αναμίξεις όλη την πλαστελίνη, για να έχεις αυτό το τέλειο αποτέλεσμα!

 

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε cookies για να σας διασφαλίσουμε εύκολη εμπειρία πλοήγησης. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τη χρήση τους όπως επίσης τους Όρους χρήσης - Πολιτική Προσωπικών Δεδομένων.